Kinnekulle Historic Meeting

2019-05-12

Dubbelseger i premiären

Det är riktigt roligt att börja säsongen med 2 segrar i klassen Formel Vee, för det var precis vad som hände.

Även om det var lite småstrul så slutade helgen till min favör. Och jag tror att jag hade vädergudarna att tacka för det, regn och endast 5 plusgrader på söndagen då vi hade båda våra race.

När vi åkte upp till Kinnekulle på fredags morgon för att åka 2 fria träningar var det med spänning hur bilen skulle funka efter alla små justeringar som mina ”drängar” fixat under vintern och våren.

Denna helgen hade jag min underbara hustru med mig som för övrigt fyllde år på söndagen och ett av våra barnbarn (Nils Ekstrand) till hjälp.

Nils gick in för uppgiften till 100% och gjorde ett fantastiskt jobb med att pricka av punkter att kolla, och det visade sig ju ge resultat i slutändan.

Men vi var inte helt utan problem, fredagens första träningspass förflöt helt utan strul i det soliga vädret och bilen kändes mycket bra, andra passet så tornade det upp moln och precis när vi åkte ut på vårt sista pass så öppnade sig himlen och det blev ösregn, jag gjorde endast 4-5 varv och konstaterade att detta inte gav något och avslutade passet.

Lördagen hade vi endast en körning och det var kval till race 1, här kom jag ut bland de första bilarna som tur var, för jag har alltid filosofin att försöka sätta en bra tid direkt eftersom det brukar bli en hel del gulflagg vilket kan omöjliggöra att få bra tider. Vi kan ju se hur viktigt detta är för våra svenska förare i Indy Car serien i USA.  Detta visade sig vara helt rätt även om det gick lite för fort ut på första varvet och det förmodligen var en liten oljefläck som gjorde att jag testade lite rallycross ute bland grus och gräs men lyckades ratta in på det svarta igen. På mitt andra varv fick jag till en bra tid som skulle visa sig räcka till 3:e kvaltid och plats i andra ledet bakom Johan Lund som hade pole position. På det 4:e varvet tog det slut för mig helt och hållet då jag ville åka ändå fortare men gaswiren brast så det blev att avbryta och åka hjullastare tillbaka till depån. Lördagen bjöd på sol och relativt varmt väder som vi kunde njuta. Tilläggas kan att vi var 20 Formel Vee bilar till start denna helgen, förmodligen kommer det till ytterligare 5-6 bilar till nästa race.

Så kom då söndagen och 2 race väntade, lite ihållande regn började redan på morronen så det var bara att sikta in sig på blötan. Kinnekulle har alltid rullande start, det är både för och nackdelar, fördelen är att det inte riskerar några motorstopp när flaggan går och nackdelen kan vara att hastigheten in i första kurvan blir något högre då det brukar vara många som vill stånga sig fram.

Hur som helst, inga problem idag, starten gick och jag kunde hålla min plats som 3:a  men redan i första kurvan den s.k. kvarnkurvan tog jag Lars Olsson på yttersidan och sen var det bara Johan Lund framför och jag märkte direkt att jag hade  ”vallat” rätt för jag hade ett kanonfäste i halkan, problemet är bara att när det regnar så mycket så blir det fruktansvärt mycket spray när man ligger precis bakom, ungefär som att stå i duschen med fullt ös rakt in i ansiktet.

Direkt på andra varvet även nu i kvarnkurvan så gick jag om Johan även nu på ytterspåret och kunde rycka ifrån och få en ganska stor lucka bakåt, ett problem uppstod sedan att en bil fick oljeläckage och garnerade hela varvet med olja och olja på vatten är ingen bra kombo så det blev snorhalt, jag hade ett riktigt tillbud precis när detta började och fick ta hjälp av en liten genväg över gräs och grus men lyckades reda ut detta, kunde annars slutat redan där. Detta gjorde att man inte kunde åka riktigt dom normala spåren eftersom där var mycket halt.

Tror jag hade en marginal som mest på 15 sekunder. Racet varade 15 minuter + 1 varv  och det var verkligen njutningens minutrar som jag hade framför mig, slog av lite på slutet för att inte riskera något.

Snabbaste varvtiderna i race 1 är kvalificerande till race 2 och eftersom ingen hade något snabbare varv än mig så startade jag från Pole i race 2.

När starten gick så var det inget snack, jag kom först in i första kurvan och sen ökade jag differensen ner till dom bakom hela tiden för att liksom det förra slå av på takten när man kände att allt var klart.

Gissa om man är nöjd, jag får hoppas att det blir mer regn framöver för då har man den stora chansen även om jag tror att det kommer bli tufft även om det är torrt. Jag räknar mig själv till gruppen bland de 5 snabbaste där vem som kan vinna. Det kommer att blir hur roligt som helst framöver, närmast väntar nu Karlskoga 14-16 juni.

Återkommer med mer inför detta.

Under tiden njut med mig av helgens resultat och må väl……

För er som kollade på amigoo.se kunde se live hur tiderna och placeringarna var.

Bifogar lite bilder från Racefoto.

 

”live your life today, tomorrow might be too late”

www.vegasracing.se

www.villavegas.se

Vegas