Drivers Club Festival Ljungbyhed

2020-08-08

Det blev lågflygning på Ljungbyhed i helgen..

Aftan,

Det blev lågflygning på Ljungbyhed i helgen. Man har gjort en racerbana på flygfältet som en gång varit övningsfält för militära flygningar.

En snabb bana med 2 långa raksträckor och ett antal lite knixiga kurvor, både snabba och hårnålar, gjorde att det blev tighta fajter.

Denna tävlingen låg utanför vår serie i RHK så vi var den enda historiska klassen som var där. Ytterligare klasser var Radical och V8 Thunders, vi fick väldigt mycket tid på banan, totalt blev det nästan 2 timmar under fredag/lördag, i princip dubbelt vad vi brukar få.

Vi i Formel Vee var 21 ekipage anmälda.

Hade med hustrun som support, och som alla har vi upplevt helgen med mycket höga temperaturer, tror det låg nästan upp mot 35 grader mitt på dagarna.

Nåväl detta var ett test för att förhoppningsvis allt strul vi haft med maskineriet nu skulle vara historia, gissa om man var spänd när första 20 minuterspasset startade 11.30, tittade nog lika mycket på oljetrycket som på banan, konstaterade ganska snart att det här kommer nog funka, och det gjorde det. Tog lite tid att lära in några kurvor som var lite dolda, trots att det var helt slät, men efter ytterligare ett 20 minuterspass gick det ganska bra. Sista passet på 20 minuter var kval till lördagens race. Kvalade som 4 bil i vår klass och 2:a ledet på gridden.

Värmen gjorde att man blev ganska tom i huvudet, kanske inte låter så märkvärdigt men tänk att kränga på sig underställ och flamsäker overall, balaklava och handskar, allt enligt reglemente i 35 graders värme och köra så fort du kan i 20 minuter.

Var totalt slut efter dagens pass, tror jag drack 5 liter vatten under dagen och tror inte jag pissade en enda gång.

Hur som helst, lite belöning till kvällen, hustrun fixade lite pytt i panna och ägg och faktiskt lite gott Ungersk vin tillsammans med lite goda racingvänner, Fredrik Hjalmarsson från Anderstorp gjorde premiär i vår klass så vi kamperade ihop.

Lördagen började med ett Warm Up på morron och följdes av race 1 Kl. 11.30.

Från min 4:e ruta kunde jag inför första kurvan behålla min placering och på 2:a varvet lyckades jag tag mig en placering framåt, vi var 4 bilar väldigt tätt och efter ytterligare några varv bröt han som låg tvåa och nu hade jag bara en bil framför, Stefan Nilsson som jag jagade, var i de kurvigaste partierna nästan inne i hans växellåda men när vi kommer ut på långa start/mål rakan så orkade min maskin inte riktigt och det blev varje varv en liten lucka på 10 meter, så höll det på ända till vi gick ut på sista varvet och då händer det, i kurva 1 känner jag att något hänt i bakvagnen, det rasslar och jag ser det ryker lite i backspegeln, slår av direkt och stannar (förbannad naturligtvis)när jag kommer ur bilen ser jag att vänster hjultrumma bak brustit, likadant som det gjorde förra året på Mantorp. Trots att jag bytt båda baktrummorna till nya så händer det igen, gjutjärn och nytillverkning verkar inte va bra kvalite nu för tiden.

Bärgad på flak in till depån och min tanke var, kan va gott å slippa race 2 i värmen, men..

Konkurenterna letar rätt på en reservtrumma i gänget och simsalabim så har jag en raceklar bil igen.

Varvtiderna från race 1 var kvalificering till race 2 och då hamnar jag i ruta 2 i första ledet. Efter strul på gridden får vi göra 2 omstarter innan vi är igång. Lyckas ta ledning in i första kurvan men i kurva 5 tappar jag ledningen till Janne Lindqvist som jag jagade ända in över mållinjen utan att komma förbi, precis samma scenario som i race 1 lite för dåligt pulver ut på långa start och mål och sen ända in i växellådan när det blir kurvigt, vi var 3 bilar inom sekunden över mållinjen, lite frustrerande men trots allt är jag jättenöjd med helgen och framförallt att nu känns det som bilen funkar maskinellt vilket var min förhoppning #1 när jag kom hit. En 2:a plats och en förlorad andraplats på sista varvet är jag nöjd med.

Inför Mantorp om 2 veckor hoppas jag kunna optimera lite ytterligare på rullande landsväg.

  Under tiden lev väl

 ”live your life today, tomorrow might be too late